Thursday, July 12, 2012

nak aku tampo???

Salam...

dah 2-3 ari menjak ni...aku macam nak marah tapi sabo masih ada....tapi mulut kadang mencarut2.

gini...bos aku bagi keje...sambungan study untuk keje2 sebelum ni. ok..tetiba...dia panggil sorang lagi. baru x baru jugak dia ni. pembahagian jadik 70-30. part aku dari 100 jadik 30%. ok...alasannya, boss aku suruh training dia even dia dah banyak pengalaman dalam bidang ini...tapi baru masuk dalam kilang aku.

dah jadik amanah...ibarat pesanan abah aku..keje tu amanah. tanggungjawab..ko tanggung dan jawab.

aku  memang x kesah...sebab sronok kalo ade partner..apa2 bleh buat troubleshoot sama2...bina tulang ikan sama2...ibarat kata semangat teamwork berkobar2 ehh....sama2 berkongsi pendapat...

tapi..

apa yang aku harapkan..lain jadiknye. tetiba aje dia kata..biorlah dia yang buat seme...masa aku pegi latihan kebakaran api nanti katanya. boss aku x bagi...nama pun aku kene train dia...apa2 lepas abis latihan aku baru aku tengok dia buat keje. muka dia sangat lah masaaaammm. 10 patah aku bertanya...main angguk2 and geleng aje...aku tampo mahu teleng gamaknye.

aku tanya banyak kali..macam nak tak nak aje jawab. sampai last minit nak letak dispersion baru dia bukak mulot cakap bos suruh tukor part. dalam ati aku...ba alif nga alif nga. nasib baik aku x letak...setengah jam aku terhegeh2 tanya ko...mulut ko pun macam ade emas nak jawab..hujung2 baru ko nak bagi tau. aku tampo kang..berterabur emas ko dalam mulut ko kang haaa...

sabo separuh dari iman....aku muka rileks ikut formulation dia...ok...sabo.

sepanjang aku buat keje tu..macam keje dengan orang halimunan. dengan muka masam kelat muncung panjang dia tu...rasa macam 'APA SILAP AKU HAAAA????' macam bekerja dengan org psiko...gila mental betul rasanye. lagi azab bekerja dengan dia dari aku handle student final year dulu.

masa bos bahagi2 kan keje...aku xde pun ngejek ko ke..gelak2kan ko ke...perlekeh2kan ko ke...xde. sebab perasaan itu..namanye RIAK. Nabi pesan, jangan riak walau sebeso biji sawi...Allah xkan redho nanti. itu konsep aku.

okeh...xpe...keesokkan harinye. nak buat glove. aku tanya pendapat ko...ko buat derkkk aje dengan muka kelat ko. hadehhhhhh..tekanan betul dengan org macam ni.

tapi hari ni....betul2 aku nekad..TAUBAT NASUHA aku nak bekerjasama dengan ko. macam aku terhegeh2 dengan ko. bila aku tanya macam mana ek tensile kita, dapat x spt specification? macam aku tanya dengan mesin tu aje...terus aku tengok aje result tu. bila aku bgtau maybe latex tersilap batch...ko xde feedback pun. macammana lah ko 4 tahun bekerja sebelum ni? ko xde teamwork ke??? ko keje sorang terkangkang2 ke 4 tahun tuu haaa??? ke..4 tahun tu ko dilatih untuk bersikap pentingkan diri??????

pantang aku..kalo aku tanya baik2...orang jawab dengan buat muka2 nih.

apa masalah ko?

kalo ko xde masalah dengan aku...ingat, aku paling benci dengan orang yang terbawa2 masalah peribadi dalam keje. melainkan ko ada masalah dengan kesihatan/kematian org tersayang. itu xpe...aku fleksible. tapi aku tau..ko xde prob dengan kesihatan/kematian org tersayang.

bodoh namanye..kalo ko ade masalah dengan org lain..ko nak libatkan aku jugak.
ko bergaduh dengan pakwe ko ke...ko bergaduh dengan kawan ko ke...tolonggglah jangan emosi sangat. nak meraung , meratab meratib ke..belakang cerita. bila aku tanya jangan sampai macam aku nak menyembah ko.

xtau lah aku kalo ego ko jatuh sebab ko yang dah 4 tahun berpengalaman keje dalam kilang glove terpaksa dipantau oleh aku yang baru 6 bulan nak kenal dunia getah ni. kalo ko nak rasa marah..silalah marah dengan boss kita tu.

aku hanya terima tugas...dan jangan sampai aku sound ko....'kita ni bekerja dalam SATU TEAM, bukan nak bertanding'

iskk...heran betul aku dengan org macam ni. banyak kali kene ngan dia ni. dulu..bos aku suruh dia cut sample untuk aku. beria2 dia suruh JO bawah nama dia. siap dia suruh aku cakap dengan bos. ok. aku cakap..tapi bos aku bgtau..6 sample aku handle..dan masukkan 1 sample aje..so, JO bawah nama aku. x berani aku nak jadik macam budak2...sebab bukan bertambah atau berkurang pun duit gaji aku bulan tu pun kalo JO bertukar nama. pada aku..PENGALAMAN tu yang paling berharga. x kira lah JO org lain, tp bos suruh aku backup...Alhamdulillah..bertambah pengalaman aku. dalam masa yang sama...4 hari aku handle projek lain...bila time aku nak tarik..aku tercari2 sample nan 1 set ni. mengucap panjang siap berzikir2 aku..bila aku tengok sample tu bergumpal2 dalam kertas..pastu..x masukkan ageing pun.ibarat kata...macam org terpakse tolong. dengan x label sampel..dah rugi masa aku 2 hari. heran aku dengan etika keje dia. terus aku x jadikan dia yang 4 tahun berpengalaman sebelum2 ni sebagai teladan...terus aku jadikan sempadan.

hmmmm..lega dah ati aku lepas meluah seme ni.

tata