Saturday, September 15, 2012

Salam...

uhuk...uhuk...hukkkk...kuhek..kuhekkk..kuhekkk...ya ampun...habuk banyak giler dalam blog usang kesahku nih...hehehehehhe...

hmmm...malam nih nak tulis sket...saje untuk luahan...

petang tadi baru sampai rumah...dah 3 ari 2 malam bertapa kat spital.oh...kali nih bukan anak2 aku yang bertapa...tapi mummy diorang nih haa....

La haulawalaquwataillahbillahhia'liyula'zim...

aku baru keguguran. dalam 7 minggu nak masuk 8 minggu. Mungkin dah takde rezeki buat sementara nih. cuma agak terkilan sket sebab..due sangat cantek...dalam penghujung bulan 4. kenapa cantek? Aku bulan 1, Ammar bulan 2, En usop bulan 3 dan zafri bulan 5. 1,2,3,4 dan 5.... Dah aku hanya merancang tapi Allah sebaik2 Penentu Takdir. Maha Mengetahui segala2nya...

tapi..aku nih manusia biasa....dalam hati masih nak menyalahkan seseorang. paling kuat aku nak salahkan..boss aku. dia orang kedua yang aku bagitahu masa aku peknen..ikut peraturan, bila perempuan sah mengandung sahaja..dilarang masuk makmal...

yup...aku ada bagitau dia projek aku ada tinggal sehari untuk maturation. ingatkan, aku akan dapat arahan pass ke technician. Oh tidakk...dia angguk aje bila aku cakap isnin aku kene buat..bila dia x cakap ape2...maka,aku lah yang kene buat... sedangkan technician keje dalam bilik sahaja.

boss x kata apa2, xkan aku kuli nak mandai2 arah orang. common sense kan. bila aku dah angkat n tuang seberat lebe 20kg....aku dah rasa ada yang x kene. then, lepas solat zohor....aku start bleeding...just stain aje. bila aku cakap..aku bleeding, baru boss aku suh pass kat technician...

bengang jugak...

malam tu...bleeding sket2...aku just baring aje. dah x pedulikan umah. selasa pagi pegi pakar...dapat mc sampai khamis dengan ubat kuatkan rahim. rabu malam dah start heavy...khamis jumpa terus admit. sampai semalam...keluar banyak giler...sehinggalah start ketul2...tapi x sakit. pagi tadi...ujian hormon turun mendadak...so, doc kata aku dah gugur dan x perlu cuci dulu..sabtu nih kene review lagi.

sama macam anak 1st...aku xtau peknen...masuk lab angkat botol2 chemical...malam tu sakit macam nak tercabut perut...pastu keluor darah seketul hati ayam...nih pun x cuci sebab darah keluor sendiri selama 2 minggu.

memang aku redha...tapi jauh dalam ati aku bengang giler. apelah gunanye technician sampai 2-3 orang tapi kami pulak yang keje macam technician...nak kata boss aku ni x kawin...dah. baru aje dapat anak kedua awal tahun aritu. so, dia tau peknen ni ada bape trimester.... tahap paling aware...1st trimester...di bawah 3 bulan. agaknye...kalo bini dia di tempat aku...macammana agaknyer perasaan dia??? en usop tahan marah tapi dia kene sejukkan ati aku..kalo x mau aku meraung2 nih.

bengang...

tapi...aku x nak di akhirat nanti..dia dok ikut bontot aku nak minta maaf...jadik aku cuba nak maafkan dia. walau dalam ati yang penuh setan berdansa2 ni...nakkk aje aku cite apa yang berlaku waktu didesak banyak kali oleh doktor..'adakah aku ada angkat berat2 lebe 10 kg??? '

La haulawalaquwataillahbillahhia'liyula'zim...

aku kene redha....

malam nak tidokan ammar..
ammar cakap' ammar susah ati lah mummy...baby dah xde.kenapa bby dah xde mummy?'
aku..'baby x kuat macam abang ammar ngan adik zafri. Allah lagi sayangkan baby...baby kat syurga sekarang ni...'
ammar..'tapi ammar lagi sayangkan baby...' sambil mengesat2 air mata...
aku..'xpe...nanti kita doa dengan Allah..minta baby lagi okeh..'

ammar lah paling excited nak dapat adik....huhuhuhuhu...

hmmm...aku nak pujuk ati...untuk cuba maafkan boss aku....

okehlah...en usop kata badan aku panas...dia suh aku tido...takut bentan.

sabarlah ati...dah tersurat xde rezeki...xpe..boleh usahakan lagi....

belajarlah untuk memaafkan orang.....

huhuhuhuhu....

La haulawalaquwataillahbillahhia'liyula'zim...



Thursday, July 12, 2012

nak aku tampo???

Salam...

dah 2-3 ari menjak ni...aku macam nak marah tapi sabo masih ada....tapi mulut kadang mencarut2.

gini...bos aku bagi keje...sambungan study untuk keje2 sebelum ni. ok..tetiba...dia panggil sorang lagi. baru x baru jugak dia ni. pembahagian jadik 70-30. part aku dari 100 jadik 30%. ok...alasannya, boss aku suruh training dia even dia dah banyak pengalaman dalam bidang ini...tapi baru masuk dalam kilang aku.

dah jadik amanah...ibarat pesanan abah aku..keje tu amanah. tanggungjawab..ko tanggung dan jawab.

aku  memang x kesah...sebab sronok kalo ade partner..apa2 bleh buat troubleshoot sama2...bina tulang ikan sama2...ibarat kata semangat teamwork berkobar2 ehh....sama2 berkongsi pendapat...

tapi..

apa yang aku harapkan..lain jadiknye. tetiba aje dia kata..biorlah dia yang buat seme...masa aku pegi latihan kebakaran api nanti katanya. boss aku x bagi...nama pun aku kene train dia...apa2 lepas abis latihan aku baru aku tengok dia buat keje. muka dia sangat lah masaaaammm. 10 patah aku bertanya...main angguk2 and geleng aje...aku tampo mahu teleng gamaknye.

aku tanya banyak kali..macam nak tak nak aje jawab. sampai last minit nak letak dispersion baru dia bukak mulot cakap bos suruh tukor part. dalam ati aku...ba alif nga alif nga. nasib baik aku x letak...setengah jam aku terhegeh2 tanya ko...mulut ko pun macam ade emas nak jawab..hujung2 baru ko nak bagi tau. aku tampo kang..berterabur emas ko dalam mulut ko kang haaa...

sabo separuh dari iman....aku muka rileks ikut formulation dia...ok...sabo.

sepanjang aku buat keje tu..macam keje dengan orang halimunan. dengan muka masam kelat muncung panjang dia tu...rasa macam 'APA SILAP AKU HAAAA????' macam bekerja dengan org psiko...gila mental betul rasanye. lagi azab bekerja dengan dia dari aku handle student final year dulu.

masa bos bahagi2 kan keje...aku xde pun ngejek ko ke..gelak2kan ko ke...perlekeh2kan ko ke...xde. sebab perasaan itu..namanye RIAK. Nabi pesan, jangan riak walau sebeso biji sawi...Allah xkan redho nanti. itu konsep aku.

okeh...xpe...keesokkan harinye. nak buat glove. aku tanya pendapat ko...ko buat derkkk aje dengan muka kelat ko. hadehhhhhh..tekanan betul dengan org macam ni.

tapi hari ni....betul2 aku nekad..TAUBAT NASUHA aku nak bekerjasama dengan ko. macam aku terhegeh2 dengan ko. bila aku tanya macam mana ek tensile kita, dapat x spt specification? macam aku tanya dengan mesin tu aje...terus aku tengok aje result tu. bila aku bgtau maybe latex tersilap batch...ko xde feedback pun. macammana lah ko 4 tahun bekerja sebelum ni? ko xde teamwork ke??? ko keje sorang terkangkang2 ke 4 tahun tuu haaa??? ke..4 tahun tu ko dilatih untuk bersikap pentingkan diri??????

pantang aku..kalo aku tanya baik2...orang jawab dengan buat muka2 nih.

apa masalah ko?

kalo ko xde masalah dengan aku...ingat, aku paling benci dengan orang yang terbawa2 masalah peribadi dalam keje. melainkan ko ada masalah dengan kesihatan/kematian org tersayang. itu xpe...aku fleksible. tapi aku tau..ko xde prob dengan kesihatan/kematian org tersayang.

bodoh namanye..kalo ko ade masalah dengan org lain..ko nak libatkan aku jugak.
ko bergaduh dengan pakwe ko ke...ko bergaduh dengan kawan ko ke...tolonggglah jangan emosi sangat. nak meraung , meratab meratib ke..belakang cerita. bila aku tanya jangan sampai macam aku nak menyembah ko.

xtau lah aku kalo ego ko jatuh sebab ko yang dah 4 tahun berpengalaman keje dalam kilang glove terpaksa dipantau oleh aku yang baru 6 bulan nak kenal dunia getah ni. kalo ko nak rasa marah..silalah marah dengan boss kita tu.

aku hanya terima tugas...dan jangan sampai aku sound ko....'kita ni bekerja dalam SATU TEAM, bukan nak bertanding'

iskk...heran betul aku dengan org macam ni. banyak kali kene ngan dia ni. dulu..bos aku suruh dia cut sample untuk aku. beria2 dia suruh JO bawah nama dia. siap dia suruh aku cakap dengan bos. ok. aku cakap..tapi bos aku bgtau..6 sample aku handle..dan masukkan 1 sample aje..so, JO bawah nama aku. x berani aku nak jadik macam budak2...sebab bukan bertambah atau berkurang pun duit gaji aku bulan tu pun kalo JO bertukar nama. pada aku..PENGALAMAN tu yang paling berharga. x kira lah JO org lain, tp bos suruh aku backup...Alhamdulillah..bertambah pengalaman aku. dalam masa yang sama...4 hari aku handle projek lain...bila time aku nak tarik..aku tercari2 sample nan 1 set ni. mengucap panjang siap berzikir2 aku..bila aku tengok sample tu bergumpal2 dalam kertas..pastu..x masukkan ageing pun.ibarat kata...macam org terpakse tolong. dengan x label sampel..dah rugi masa aku 2 hari. heran aku dengan etika keje dia. terus aku x jadikan dia yang 4 tahun berpengalaman sebelum2 ni sebagai teladan...terus aku jadikan sempadan.

hmmmm..lega dah ati aku lepas meluah seme ni.

tata

Thursday, June 28, 2012

Cheerrrr abah...cheeeerrrrrrssss

Khas untuk En Usop...

bukan senang..kita nak senang dan bukan susah kita nak susah....Bila kita ikhlaskan hati buat sesuatu keje dengan niat untuk ilmu pengetahuan dan pengalaman...Insya Allah, Allah permudahkan segalanya....Mungkin x nampak hikmahnya sekarang, Insya Allah...hanya Allah yang Maha Mengetahui apa yang terbaik untuk abang.

Allah x ciptakan beban di luar kemampuan hambaNya....

so, abang masih mampu lagi membawa tanggungjawab tu....Ibadah tu. Janganlah membanding2kan beban keje dengan orang lain....sebab abang paling beruntung di antara yang lain sebab paling banyak dapat pengalaman dan ilmu pengetahuan....

Setelah 5 tahun mengharung dugaan hebat di perantauan, kami yakin dengan kebolehan dan kemampuan abang.Apatah lagi dekat sini...hanya cebisan2 aje dari dugaan yang pernah abang lalui...

Kami doakan yang terbaik untuk abang...semoga Allah permudahkan segalanya...murahkan rezeki abang.... Aminnn...


kami-mummy, ammar and adek.

gigi oh gigi...

Salam...

tadi dah tido...berjemaah ngan anak2. skali en usop kejut minta tolong...pastu, dia dah masuk tido..aku lak terkebil2...x leh pejam. huwaaaa..waaaa..waaa...

sib baik besok jumaat...

hmmm..nak cerita pasal gigi.

pada 15hb Jun 2012....ammar zafran, 'mummyy....roti mummy ni kerasss...sakit gigi ammar. tengok, dah goyang2.'

heran aku...skali...

setelah membelek2...rupa2nya...ada 2 batang gigi nak tumbuh. padahal gigi susu ammar zafran elok lagi..x rosak, xde apa...

dah...cemas mak dia nih. 5 tahun dah tumbuh gigi kekal????  bior betul?

sampai demam2 lepas tu...

sampai ke ari nih...x cabut2 lagi gigi susu tu sebab 2 kali pegi klinik panel...2 kali jugak dia tutup.

adik zafri pulak menyakat...'aiyok...abam....akit gigi atah...aiyokkk...'

saboo aje lah.

macam lah dia penah cabut gigi...

dan ammar zafran dok ingat2 kan aku suh pesan kat doc tu, dia nak bw balik gg dia tu.

mummy : nape nak amik balik pulak?
ammar : ammar nak letak bawah bantal..nanti bangun pagi, dapat duit mummy....(pengaruh cerita kartun le nih)
mummy: sebatang bape dapat ammar? (dalam ati...kena letaklah duit tu nanti...)
ammar: banyakkkkk mummmy........sebatang 20 sen..
mummy : hah?????? (dalam ati...save budget mummy ammar....)

 hehehehehehhe....

Friday, May 11, 2012

ammar vs abah

Salam..

malam tadi..tengok klip lagu awan nano...tetiba en usop menyelitkan nasihat pasal anak dia x dengar cakap abah dia..abah dia penat2 keje...anak dia lawan2 abah dia...brom brang brom brang brom brang...(adelah bape minit)

hujung2...kesimpulan ammar

'tapi abah x keje tangkap fish macam tu...x sama...'

nak tergelak pun ada...nak luku kepala ammar pun ada....

ke situ pulak kesimpulan ammar...

xpe lah en usop, nanti ai akan eratkan lagi hubungan anak-abah untuk u...hukhukhukhuk.(itulah..suh basuh berak dia kecik2 dulu xmo...tengok skang, dia asik gaduh2 aje ngan awak..)


pelat

Salam....

Satu petang...dalam perjalanan pulang ke rumah....tetiba..

Ammar: mummy...abah berSUWEY...
aku n en usop : haaaaa???

sedangkan en usop tengah berSIUL...

alahai anak...pelat lagi..

Sunday, May 6, 2012

dah bulan 5...

salam...

sekarang dah bulan 5 kan...lagi 2 minggu lebe...hero rambut kembang kami..aka ammar zafri rizqullah nak masuk 2 tahun. sekejap aje rasa....

sejak menjak dah dapat akal..macam2 karenah dia nih. zafri ni pandai berontak. siap lompat2..pukul2 tangan kat sofa..kalo x dapat apa yang dia nak. berangin sikit dia nih...tapi...dalam dia berontak2 tu..dia ikut jugak cakap aku or en usop. cuma drama2 dulu....jenuh bergusti dengan dia nih tau. dia nih jenis..kalo dia nak buat satu benda...dia tetap nak buat. dulu2..aku berkeras larang jugak...tapi lama2 aku reverse psikologi... sebab kalo aku berkeras..dia akan lagi kuat drama2... so, katakan lah...dia tetap nak panjat kerusi then lompat. aku bagi aje...tapi jaga jugaklah standby takut kepala terjunam dulu kang naya...bila dia tau sakit ke...atau dah tau ape dia tau..dia ok. sabo aje kan.

tapi...paling haru..kalo lalu kat kedai mainan...bleh jadik drama kat situ....cam kes aku pegi downtown kat muor. haru betul...dia punye meraung tu..sampai mak ucu dia serender nak bwk dia...rela bawa ammar yang x renti bercakap tu. hujung2 beli menan dia aje la...x beli apa pun. menan dia ngan abang dia. melayang rm 25 aku..sabo aje la...

oh...tetiba teringat pasal cicak. ade satu malam tu..kebetulan malam khamis kan. ntah macam mana zafri terjumpa anak cicak nyorok bawah motor dia. ape lagi...dia kejor sampai ketor kaki anak cicak tu...pastu dia pijak sampai mati. huwaaaaaawaaaa...eh..dapat pahala kan? berani sungguh. pastu..ade satu ari tu..aku tengah bersilat2 kat dapur....ade serombongan semut berhimpun kat dinding tepi toilet. ngeri maakkk...ramai2 pulak tu siap ade yang buncit2...aku tunggu nak spray aje masa seme dah tido. skali zafri pun ternampak...dia amik penyapu..terus dia sapu semut2 tu...masuk bawah pintu luor. licin lincau semut2 tu dia sapu...aku? terjerit2 kat belakang dia...sbb geli ok...ammar? 'eeeee...banyaakkknyer semutttttt' jugak di belakang adik dia.sungguh bagus abang dia kan? bila hilang seme semut2 dari pandangan zafri...dia letak penyapu..terus pandang aku ngan ammar...'DAH'. terkedu kejap aku...harap2 terus begini lah perangai gentleman dia....jangan lah menurun perangai en usop wat x tau aje perhimpunan semut2 tu.

oh...nak bagi hadiah apa ek? kita balik muor paw atok ek.....

ke...nak adik? muehehehehehhe

kReaTiF ????

Salam...

eh eh eh...punye la lama aku x bukak belog nih...hah sekali...memacam berubah. ker sama aje? belasah aje la...

nih baru pas gotong royong...cam biasa...ahad adelah hari umah kasik kilat2 untuk stok seminggu. nih amik masa sat nak tulis2. xde apa pun....cuma tadi masa ngemop....terpikir satu perkara...

KREATIF?

korang rasa2 lah kan...korang pernah x terpikir ape ek kekreatifan korang?

aku....hmm...xtau la tang mana aku kreatif? suka melukis tapi x suka mewarna ngan watercolor..suka menulis...tapi x penah menulis yang berilmiah, jauh lagi nak berpikir2 sampai bos aku penah kata...pikir..pikir...pikir...huhhuhu...aku suka makan tapi x suka masak...Oh...tau dah...suka jahit2 tapi xde mesin jahit. x jadik amik pun mak aku punya...manalah tau kan...kat situ kot kekreatifan aku.

eh..benornyer bukan nak cite pasal aku punye kekreatifan pun....

nak cite pasal...ala biasalah bila dah jadik mak, mesti nak cite pasal anak2..takkan nak cite pasal ah soh sebelah umah pulak kan?

en usop...aku lom kaji lagi kekreatifan dia...(matiklah..nak masuk 7 tahun kawin baru nak pikir). banyak nooo aku nampak dia kreatif..nak2 cara dia mengemas barang ....huh.

zafri dulu la...
zafri ni...aku nampak kreatif bermain. apa saja barang bleh tranform jadik menan..sampai spender aku pun dia leh tranform jadik topeng batman, dah ler tu...siap berlari2 kat luor sambil jerit2 matman..matmannn...itupun aku sedor lepas ammar dengan gegak gempita menjerit dari luor...'mummmyyy...adik pakai spender mummy kat kepalaaaaa' hah ko...taman ini x perlu speaker or spy untuk tau kegiatan keluarga kami...huhuhuh.
zafri ni main...sampai aku leh jadik kagum. sebab mak dia nih pun ala2 lambat sikit kot nak berpikir. pastu, dia punye kekreatifan yang aku tau sah2 menurun dari en usop....bila dia simpan mainan dia.dah siap simpan..dia datang kat aku...dah mummy. aku pun bangga betul...skali, bila seme dah tido aku nak kemas bantal2 kat hall...dia bleh simpan segala mala menan dia bawah bantal. itu nama dia simpan dari pandangan mata..bukan mengemas. sama cam en usop....huhuhuhuhu....
pastu setakat nih...aku nampak dia kreatif menconteng...kalo ammar...umor 4 tahun pegang pensil pun menggigil2 sampai aku nak terkeluor anak tekak ngajor dia....

ammar...
dah 5 tahun... terus terang aku cakap...dulu, aku amat riso dengan dia. sebab aku x nampak kekreatifan dia. isk...makan pun x reti pakai tangan lagi... nak cepat pakai sudu. menulis lagi la....cepat bosan. baris pertama, cantik2 dia tulis...tapi baris2 berikut...bleh buat aku jadik gajah bertempik2... kalo melukis...boleh la sikit2. cuma hujung2 aku la yang sambung.... mewarna x payah cakap. seme dia kaler rainbow..orang, haiwan, benda..apa saje lah. silap aribulan aku yang jadik kaler rainbow bila dia kaler depan aku. baru plan nak antor dia art class. huhuhuhu..kelam la jadiknya.
cuma dia bercakap aje la... hmmm..aku xtau la itu kreatif ke apa..sebab seme org bercakap kan?
punye la aku riso kat dia ni...sampai nak main pun aku kene hadap n tunjuk lagi haa..paling koman adik dia yang ajor. adehh...riso..riso...
tapi...pagi tadi...aku tengah sidai baju. cam biasa ammar akan bercakap2 kt dalam umah sorang2.... agaknye lom dapat idea nak bercerita..dia nyanyi2...lagu ikan kekek tu. skali aku dengar dia mengira nombor in chinese sambil menyanyi versi ikan kekek. aku dengar aje dulu. kagum.pastu dia tukor versi lagu happy birthday...wah..kagum2...pastu dia tukor versi twinkle2...agak2 dia bosan...versi old mekdonel pulak.mengira betul sampai 10...siap tukor2 versi lagu...Alhamdulillah...lega ati mummy ammar... baru nampak dia kreatif kat mana. padan lah sebelum2 nih..aku slalu marah dia sebab dia mandai2 ubah2 lagu...

hmmm...korang yang ada anak..penah x terpikir..tang mana kekreatifan anak2 korang?

Sunday, April 15, 2012

perkembangan anak2

Salam...

dah lama x singgah blog nih. bukan sibuk mana pun..cuma xde idea nak tulis apa. kalo dulu2, xde teman nak berborak time en usop g keje...aku layan blog ni. skang, Alhamdulillah...ada teman nak berkongsi minda dan mengenali dunia luor ni..cam xde apa nak tulis pun.

tapi malam nih...teringat nak tulis.

nak tulis perkembangan anak2...senang nak ingat, leh selak2 baca kalo lupa apa2...

aku nak cite pasal zafri dululah...

Alhamdulillah...skang dah bertambah sehat. start hujung bulan satu dan awal bulan dua...zafri masuk wad sebab jangkitan kuman kat paru2...bila doc kata dah sehat...alhamdulillah..leganye rasa.

tup2 pertengahan bulan tiga...kene hmfd pulakk. jangkit ngan abang dia. nasib baik x tahan wad...mak tok yang jaga kat kluang. seminggu baru sembuh.

aku pun target nak sifarkan bulan seterusnye...sekali Allah duga lagi dalam bulan nih, selang 2 minggu dia dah sehat dari hmfd. demam panas 3 ari berturut2, siap mengadu2 sakit mummy...sakit. mahu ati aku x keruan. dah macam kelawar selama 3 malam. pegi spital, doc bagi antibiotik dua jenis. paed dia pegi HK. so, doc tu cakap kalo 2 ari demam x kebah selepas amik antibiotik tu, kene datang lagi. termengeluh jugak...skali mak aku tegur...Allah duga kami sebab Dia sayangkan kami...

malam lepas mak aku nasihat tru tepon....tergerak ati aku nak tengok gigi dia. skali..SubhanAllah...gigi geraham dia belah kiri bawah dah tumbuh. gusi dah pecah...nampak tunggul. menggenapkan kesemua gigi dia...17 batang. mau x demam...gusi dah keras. padanlah dia mengadu2 sakit sambil tunjuk mulot dia. yang aku pulak ingat sebab panas sampai 40oC tu sampai mulot sakit....huhuhuhuhu.

Oh...skang, zafri dah pandai cakap. huhuhuhu....dah pandai susun 2-3 perkataan. yang paling best...'mummy...adik lapar...' alahaii cewiittnye....

aku rasa...nak ajor dia potty train lah (betul kot ejanye). sebab dia dah pandai kencing kalo duduk kat toilet. asal bukak pempes, dia tunjuk tempat khas duduk toilet dia...so, bajet2 bulan 5 nih, nk train pelan2 lah.

zafri dah pandai kenal...mata, hidung, mulut, rambut, perut, e-bird, kaki, tangan, kuku dan tetek. telinga aje dia konpius.

perkataan dia dah terer...dog, cat, meow, cicak, mummy, abah, abang, ammar, jatuh, lapar, susu, makan, air, biskut, tumpah, patah, basah, nak, tidak, pukul, gatal, sakit, ah chin, opah, atok... hmmm..itu aje kot yang aku ingat. dia nih x banyak cakap..sebab rasanye dia tau...abang dia non stop talking every time.....

haa...ammar pulak.

en usop berjaya capai target dia nak gain weight anak merindu dia tu. sejak bulan dua...berat dia jatuh sikit2..sampai 18 kg. membebel2 en usop marah aku. sebab dia kata...mummy dia bulat2..anak cam lidi. kejam kan?

skang, Alhamdulillah...dah 25 kg. menggigil aku nak angkut dia pagi2 masuk toilet.

ammar skang dalam percubaan tido sendiri sorang2 dalam bilik dia. dah hias lawa2.... tapi setiap malam kul 4-5 pagi..kompem dia naik katil kami. dan hampir tetiap malam aku berceramah nak bagi dia tido sendiri.

ade sekali tu...aku mimpi...aku tengah nazak. siap mimpi kene kambus dalam kubur haa..sesaaakk giler nafas aku. ngeri betul mimpi aku. sekali...aku terkial2 bukak bijik mata aku...rupernye ammar tido atas badan aku. dia nih sejak lahir sampai 3 tahun kalo payah nak tido dia tido atas badan aku. siap pelok leher aku...nasib baik Allah bagi lagi peluang kat mummy, ammar....huhuhuhu. sesak nafas mummy tau.

oh, dia nih nak tido sendri..kene borak2 dulu ngan aku. dalam 10 minit...baru dia tido. bila dia dah tido..baru aku bangun. ade skali tu...aku terlampau penat...tapi dah janji. so, atas katil dia, aku borak2... dia tanya aku, dunia tu apa mummy? aku pun brom brang brom brang....keluor segala planet bagai2..tapi bila mata macam digam2...cakap pun merepek2... dia tanya aku..angkasa tu apa mummy...aku pun pok pek pok pek...sambil mata dah layu...ntah camne aku tercakap UFO. dia terus bangun...pandang aku...'mummy, angkasawan tu naik UFO ye pegi bulan? UFO tu apa? ' pulakkk...ape lah aku merepek2 nih... last2 aku suruh dia tido aje.... skali, dengan aku2 skali tido sampai ke pagi. esok, dia cakap ngan en usop...'Alhamdulillah, ammar pagi nih x bangun tido ngan abah...tapi, kenapa mummy x bangun2 dari katil ammar?' eh...bertuah punyer anakkk...

sabo aje lah layan ammar skang....

aku target pertengahan tahun nih, dia dah lancar baca buku.

oh..pelat. lidah dia masih tebal dengan kepelatan dia. dulu, aku pakai sebelah aje hearing aid...now, atas nasihat ENT specialist....aku pakai dua2...wah...ketara sebutan kepelatan ammar. huwaawawaaaaa...selama nih, mummy x sedor ammar pelat sebegini teruk.

rumah-lumah
number -lumber
hari-hali

iskk...x ingat pulak. nnti aku list ape kepelatan dia....time membaca..x pulak pelat dia. time berborak aje pelat...huhhuhuhu....

eh...dah dekat pukul 2 pagi. panjang pulak menaip nyer....esok nak g keje...

nanti aku tulis lagi lah....

Sunday, March 4, 2012

mari berspeaking...

Salam...

petang tadi..masa lepak2 ngan en usop....

aku : bang...payah betul english class (company punyer) kita. ticer dia indian la. dah le kita nih payah benor nak paham indian punye english.

en usop: la...abang dengar ayang ok aje speaking.

aku: mana ade..nak2 kalo PK (saintis from india)..mau terbalik dunia nak paham ape dia cakap. dah le kita handle projek dengan dia.

en usop: rileks la...mula2 memang macam tu..lama2 senang lah nak ikut.

aku: eh..abang pun x nak prektis speaking ngan kita..kesiaaann kita tau.

en usop : okeh...'what is ur name?'

aku : huhhh???

sabo aje kan? nasib baik tengah sakit belakang...kalo x mahu aku cepok ngan bantal masa tu.

iskk...aku ni memang...paling problem nak paham english indian laa.

takpe..ari2 adelah proses belajo....

untuk ammar sayang....

Salam...

tadi...beli seluor panjang ammar 3 lai. beli yang selai rm 5 aje...sebab ustazah dia dah sebulan dok suruh pakai seluor panjang masa iqra. aku bekalkan seluor paras lutut aje.

baru beli arinih...padahal dah sebulan ammar dok ingatkan. bukan ape, skang aku nak belikan apa2 untuk dia bersyarat.bila dia ade pencapaian...x kesah ler apa2 pun..baru aku belikan apa dia nak.

semalam..Alhamdulillah...dah lancar hafalan surah Al lahab. maka, setakat ini...dia dah hafal surah Al fatihah,An nas, Al falaq, Al ikhlas, Al kausar dan Al lahab. eh..siap aku berair mata sat dengor dia hafal...tapi, ayat kursi sampai kesudah aku ajor yang pertama aje..dia leh tambah muhammadur rasulAllah. buat aku naik hangen aje.

dan yang buat aku laju aje beli seluor sampai 3 helai..sebab dia dah hafal bacaan rukuk sampai sujud. Syukur ya Allah...

tapi..serik aku nak suruh dia ikut aku solat. buat aku x khusyuk. udah ler baca kuat2...siap dia bleh tergolek masa sujud tu sebab dia baca lama betul nak cukup 3 kali. huwaaaaaaaaa......huwaaaaa...wwawawa....eh wawa pulak.

slalu, aku solat dulu baru aku ajor dia....xpun aku suruh ikut en usop.

sejuk betul perut nih..bila dengor suara kecik dia hafal surah. betul kata orang...budak2 nih terang ati...

esok ingat nak ajor dia surah an nasr...3 baris aje kan. harap2 cepat lah dia hafal. amin...

ari selasa ke rabu ke..ingat nak daftar dia kat skolah cina dan srab (sek. ren.agama bersepadu). srab tu...ade interview. tahun lepas dekat beratus yang mohon tapi dia amik cuma 70 lebe aje.huhuuhuhu...kalo dapat srab...aku x riso nak antor transit mana ke sebab sekolah tu sekali petang siap makan tengah ari. dan paling penting...aku x riso kalo apa2 terjadik kat aku, sekurang2nye dia terdidik dengan agama dan iman. tapi..kalo xde rezeki kat srab tu...aku antor dia ke sekolah cina aje. huhuhuhu..kene bekerja keras untuk didikan agama untuk dia.

sekarang nih baru nak blajo bahasa cina. dia yang ajor aku masa kat umah. nak2 jiran2 seme cakap mandarin dan hokkien dengan dia. dia x paham ape tapi jiran2 kata..biarlah nanti dia paham.

jiran depan umah siap pesan masuk sama sekolah ngan anak dia. huhuhuhhu..

mana2 lah yang terbaik untuk ammar....asalkan dia menjadik anak yang soleh, beriman dan berguna...amin.

mummy bangga dengan ammar zafran hakimi.....

verangan

Salam...

rasanye..dah tido kot geng boboi boy dalam bilik tu. senyap aje..lepas aku menjerit dari bawah...sebab dengor diorang gelak2 lagi. dah pukul 2230 dah. kang esok mulalah mandi sambil mata terpejam2. kang ade aku seharian lenguh2 pinggang...kes dukung sorang2 masuk toilet.

ari nih...aku dok mengemas satu umah, cuci 3 toilet..mop satu umah. terlebe urat rajin. bakul baju pun kosong aje..siap basuh dan lipat.

petang tadi...bawak diorang g taman kat tasik. abiskan tenaga. tapi pukul 2200 segor bugor jugak diorang nih. minum kopi ke apa...?

oh..aku tengah berangan nih...berangan nak beli umah. ade yang aku impi2kan...tapi deposit tu lah yang buat aku terkebil2 aje. payah jugak kan nak beli umah nih...huhuhuhu...

en usop kata..sabo dulu sebab kami baru nak buat 'tapak'.. iskk...dalam dilema betul....

iskk...hurmmm...oh umah idamanku......rasa macam nak masuk rm 1,ooo,ooo money drop tu aje lah...tengok..berangan lagik...huhuhuhu..

iskk..okehlah..dok merapu raban dah nih...huhuhuhu

Saturday, March 3, 2012

ticer farah..oh ticer farah...

Salam...

aritu ammar citer2 ngan aku...

'mummy...ammar dah xde teman wanita dah...(pengaruh spongebob la nih)'
'itulah...wawa pun x nak org yang x pandai baca lagi..'
'tapikan mummy...ammar sekarang suka dekat ticer farah lah'
'haaaaahh???'

pitaaammmm....

dan setiap pagi..adelah pagi yang ceria dan tenang. xde drama2 nak bergaduh dengan apak dia. senang aje....

tapikan...

bukan ammar aje...zafri pun sama. asal pagi2 nak antor abang ammar...dia leh tersipu2 gelak bila ticer tu lambai2 kat dia..ek eh...kemain ha...

skali...

bapak dia pun sama...tersengih2 cam kerang busuk. sama naik ngan anak2 dia haaa...amboiiihh...3 ulat bulu naik daun haaa.

maka, aku redho aje lah..tetiap pagi..ammar, zafri bersama en usop akan menyanyi sebut nama ticer farah...bersemangat okeh.

sabor aje la aku...

org laki..bila sakit...

Salam...

salam sabtu seme...plan nak main kaler2 minggu nih..kelam. sebab ammar demam. dan berkat mengadap muka mummy dia sepanjang malam tadi...berjaya buat aku pening2 lalat..dedor. en usop pulak...salah urat belakang. gara2 angkat barang over 15kg siap salah postur badan...maka, ari nih keje dia mengerang2. cepuk karang....huhuhuhu.

zafri aje yang aktif 'mengemas umah'...alahai anak....

hmmm...arinih en usop buat aku bertambah2 pening. asal nampak kelibat aku aje, en usop mengerang macam nak patah tulang aje gayanye. tapi tengok tv elok pulak x mengerang2. siap gelak2 okeh.

laki memang macam ni kot. dan barulah aku paham kenapa Allah jadikan wanita yang harus mengandung dan bersalin. gamaknye, kalo Allah jadikan lelaki yang peknen dan bersalin...mahu runtuh bangunan spital dengor diorang meraung...kann? xpun..ade doktor or nurse makan penyepak diorang..kan?

aku tak tahu lah..kot2 en usop aje spesis macam nih.

kalo dia demam ke sakit perut ke...humang aih....setiap minit tu mengerang. siap bertakbir okeh. itupun, aku dok ngadap dia siap suap minum, mengelap bagai badan dia...kalo time aku tertido...nak2 dia tengah sakit belakang tu...boleh jadik clear pendengaran aku yang trouble ni dengor dia mengaduh.

cuba kalo aku yang demam ke sakit...

'abang...kita rasa nak demam lah...x larat betul'
dibalasnye..'makanlah panadol' sambil pegang remote..tengok tv.

'abang..sakit perut la...'
dibalasnye...'hmmmm..pegilah berak'

'abang...jari2 kita sakit lah'
dibalasnye..'gout kot' sambil mata tengok tv.

ye tuan2 dan puan2...mentang2 aku bleh ke hulu ke hilir time sakit layan anak2...dia ingat okeh kot.
nih..aku tengah pikir...cammane aku bleh sangkut jatuh chenta dengan dia ni???

tadi...time tengah masak...en usop nak g amik air kat fridge, adelah dekat 5 kali dia ulang alik minum air...dan sebanyak itulah..dia mengerang2 macam nak tercabut belakang dia...

bila aku buat x tau...bleh plak dia berdiri belakang aku siap menjerit2 sakit. geramm betul dibuatnye...

aduh..pening kepala aku dibuatnye...eh..jap...masa makan tadi bleh plak dia x mengerang2? siapppp dia...sat lagi kalo aku turun, dia mengerang2..aku hulur aje minyak..suh dia lumur sendiri. abis cite.

Sunday, February 26, 2012

catitan wiken...

Salam...

salam ahad seme...ari nih baru berkesempatan nak menulis. minggu ni barulah melepak2 kat umah. minggu2 lepas..ade yang ke BP check up zafri...ada yang mak abah aku datang..macam2 lah. so, minggu ni adelah minggu aku mengemas umah.

keje? aku dah makin keballll...yuhuiii....

hamba Allah tu...aku cuba pahamkan perangai dia. dan aku cuba untuk jadik profesional. keje x melibatkan emosi. tapi...aku hanya tegur dia bila ada keje yang berkaitan aje. malas nak bebankan kepala aku.

tapi....

aku x paham betul. lagi aku x menyusahkan dia, lagi aku senyap2 buat keje aku...selagi tu lah...dia carik juga pasal nak persendakan aku. seolah2 aku nih ba wau dal wau ha.

Ya Allah....bila dia carik bahan nak perlekehkan aku. aku hanya pandaaannngg aje muka dia tanpa reaksi, x senyum..xde wat muka menyampah, xde reaksi marah2...muka kosong aje pandang dia.

dia macam x puas ati lagi...

dah puas aku sedekahkan Al fatihah dalam hati...tinggal nak mengaji aje depan muka dia. kadang2 terpikir gak nakkk aje mengadap muka dia time dia ketawa or sindir2 aku...sambil aku kuat2 baca....yaaaaa sinnnnnnn, wal qur'anul hakim. kang takut tergolek pulak dia sakit jantung.

kadang2...nak2 aku tengah peot...bila dia carik hal ngan aku..nakkk aje aku kuat2 tanya,'ko nih kenapa?? aku ada picit telor ko ke?' kang ade...aku kene buat solat taubat sebab menjatuhkan maruah en usop sebagai suami. ye lah....aku ni kan isteri orang yang mana terpikul atas bahu...maruah suami. x cium bau syurga nanti...nauzubillah.

hari2 aku motivasikan diri aku...'kalo aku boleh handle orang macam ni, maka aku berjaya handle emosi aku...'

hari2 aku positifkan diri aku...'mungkin dia rasa gembira dengan perlekehkan aku. banyakk pahala aku dapat sebab menggembirakan dia'

hari2 aku muhasabahkan diri aku..'aku x bleh marah2 or maki2 dia...kalo aku buat sama lah macam aku marah2 Allah atas kejadian Dia. dan kalo sama naik maknanya aku sama taraf dengan dia.'

hari2 okeh..hari2.. sampai aku dah kebal. dah imun. asal nak masuk lab aje..seme surah lazim aku baca. minta pertolongan Allah kuatkan semangat dan kukuhkan kesabaran aku.

aku anggap apa seme nih...secoet aje dari dugaan keje. bila balik rumah, nak tido...terpikir jugak. kasihan dia...apa yang dia x puas ati sangat?

hmm...banyak lagi aku nak pikirkan. nak paham konsep...nak kene ingat...nak2 pulak aku ni otak dah 5 tahun rileks..nak perah2 ingatan macam nak start enjin keta buruk. laaammaaaa nak paham. sabooo aje lah. nasib baik bos aku ni cukup penyaabboooo orangnye. dah lah penyabor, cukup suka menyakat aku. dan terer buat aku sabo...bagi keje last minit. huhuhuhuhu.

anak2?

sejak zafri masuk spital...tetiap minggu check up. rasa macam kelam kabut. rasa macam terabai2 seme. so, aku tengah tulis plan2 tetiap minggu untuk aktiviti diorang.

minggu depan, plannye....sabtu pagi, adelah aktiviti menconteng diri dengan water colour. ahad pulak...mari membuat kek or roti. bior diorang yang gentel2 or hias2.

ingat plan tu wiken ni..tapi tangguh sebab semalam adelah aktiviti melasak kat taman. ari nih, menunggu apek wiring. so, malam pas maghrib aku nak dengor ammar baca. laammmaaa aku tertinggal untuk pantau dia baca. cuma sambil2 aku arah dia amik bawang ke apa2 sambil buat operasi menambah.

aku nak seme anak2 aku punya zaman kanak2 yang seronok. panjat2 pokok..lari2 nyorok2 dalan semak...

kadang2 kesian kan bila tengok anak2 zaman sekarang. macam robot pulak. nak bagi main kat luor tanpa pengawasan...takut. zaman skang macam2 jenayah. aku dulu..pukul 1630 dah berlengas2 montot nak keluor umah. main pulak..memang x hengat. mahu x berjahit kepala. dah lah tu..selagi x kene libas punggung..selagi tu x ingat nak balik. memori seme tu.

nih..tengah pikir mana nak carik pokok..nak bagi ammar ni panjat? kalo balik umah atok aku..boleh lah. kalo balik umah mak aku..xkan nak bagi panjat pokok sawit pulak?

err...bang, jom cari tanah lot. hahahahahaha.

dah..merapu meraban dah. minggu depan sampai lah katil ammar. dah 5 tahun..cukup2lah gentel telinga mummy. tabiat tu menurun ke zafri pulak. gentel2 telinga mummy dia nak tido. itu pun kadang2 aku yang tido dulu dari dia. sador2 tengok dia kat hujung kaki aku. oh zafri skang...dah ade tabiat baru...yang buat aku agak seriau nak dukung dia di khalayak ramai. dia skang suka tekan2 'gunung2 kecik aku' sambil menjejes2 air liur. sabooo aje lah.

iskk..okeh lah. nanti2 aku meraban lagi...

Sunday, February 12, 2012

sembelitttt...

salam...

nih dah pukul 0030. dah siap lipat n susun baju. kemas2 baju anak2. siapkan bekal biskut untuk diorang.

nih nak tido tapi nak tulis sat...saje aje. cite pasal...

sembelit.

kalo yang dah ade anak...mesti penahkan hadapi pengalaman anak kene sembelit. tadi...zafri julung2 kali kene sembelit.

pagi tadi masa dok mengemop umah..dah teringat gak, sabtu semalam...dia x berak pun lagi. agak riso sket. bukan ape....kalo dok hadap ubat banyak2...kene lah buang2 air beso sket kan. teori aku aje lah tu.

skali petang tu..dia dok teran2. agak bape minit meneran...x berjaya baru lah menjerit2. siap menonggeng kemain.

tapi...asalkan cite kartun start..dia stop. iklan...sambung balik. boleh pulak tu...

puas ammar ajor meneran siap bunyik2....huhuhuhu...siap berpangku atas bahu abang dia lagi. x jalan.

kesian okeh...teringat ammar dulu kene sembelit. siap tertido berjam2 sambil menonggeng..terjaga bleh sambung balik meneran. tapi ammar cool aje..x menjerit2 cam zafri.

bila x jalan....dia sambung balik malam. hahahhaha....sabo aje kan.

last2 berjaya...itupun siap kangkangkan kaki kat dinding lagik tu. caya lah.

berpeluh2 zafri. kesian pun ade...lucu pun ade...adeh...sabo aje lah.

mula2 ingat nak korek tapi jari aku dah bulat2...x sampai ati pulak. huhuhuhuhu....

hmmm.....ari nih...2 botol susu pun x abis. agak riso jugak. harap2 kesan ubat sementara aje lah...

aku...sembelit2 nih...time dalam pantang. minggu ke dua. maakkk...bleh berjam2 dalam toilet. nak teran lebe2..takut terteran peranak terus...mahu terkoyak balik jahitan. huii..ingat balik ngeri sungguh.

eh..normal kot sembelit masa pantang. agaknyer lah...

hmm..okeh lah..nak tido...harap2 zafri ok lah berak esok...

Saturday, February 11, 2012

otak ade...tapi x bleh pakai..

Salam...

hmmm...sejak dah bekerja ni, nak2 pulak bidang polimer...nak2 pulak aku start dari bawah.... nak2 pulak aku training ikut dan2 aje...mengharapkan 'aku tanya...ade lah yang sudi menerangkan', buat aku bertambah2 dosa...dosa maki2 dalam ati aje.

dulu2....masa bekerja di U....x penah lagi aku merasa dunia politik keje. bila sambung study, ade lah merasa....mengalami kes ditembak2 'back stabber'. itu..aku paham sebab masing2 dalam dunia research. nak naik kene tembak2..pijak2 orang baru bleh berdiri dengan megah. ye..aku paham itu.

dan..dengan sedikit pengalaman yang x seberapa..bekerja dengan researcher dari pelbagai negara masa di pakistan dan indonesia...xde pulak yang berlagak even ilmu penuh di dada...even dia sudah bekerja lebih puluhan tahun. masih ade sikap hormat. sehingga kita jadik hormat pada dia.

tapi...

bila aku sudah bekerja...nak2 pulak dengan company besor dan gah ini. tetiba..ade pulak tersentil sorang yang rasa 'aku tahu semua..maka, engkau kene patuh cakap aku' padahal ikut pangkat..aku lagi beso dari ko.

dalam ati aku yang dah dididik...'jangan riak walau sebeso bijik sawi, nanti Allah x kan redho sepanjang idup'...memula aku hormat dia.

memula aje lah....

lama2...bila megah dia berleluasa..sampai dia rasa dia bleh buat sesuka ati aje..memperlekeh2kan org..sebab dia tahu seme..dan seme akan rujuk pada dia...dia bleh perkotak katikkan orang dengan mood dia yang ikut dan2 aje ibarat 'dapat malam ini, esok mood baik..x dpt ini malam, esok mood aku marah2'. bengong. ingat mood dia aje..abis org lain xde mood. akal kat kaki.

xpe...aku sabor. ko bingai2 kan aku selama 3 bln...aku gelak2 aje. aku tadah aje muka x malu aku sebab pikir kita dalam satu team.

lama2...bila dah sampai tahap. aku tanya baik2..ko terpekik2 macam beruk marah aku padehal ko x dengar penjelasan aku dan x paham soalan aku. aku diam aje sebab aku x mahu jadik macam anjing menyalak2.

tapi....aku bengang sampai aku melimpah empangan.

bukan sebab aku sememeh, menangis x tentu hala ibarat 'org tu x nak kwn aku, org ni x tegur aku'....sebab aku bukan jenis macam tu.
bukan sebab aku x tahan lawak bodopiang..sebab aku jenis org buat lawak tepi jln pun aku x kesah..

aku ini adelah yang susah nak menangis...kecuali ade org menangis depan aku dengan kisah sedey dia..yup...itu aku menangis.

tapi time tu aku melimpah sebab aku tahan marah untuk menampar muka dia.

terkejut aku...sebab ade jugak dalam dunia pekerjaan yang sebenor nih org spesis mcm tu. padanlah en usop x bagi aku kerja.

aku heran gile...kenapa kedekut benor ilmunye. bukan dia exec pun. abis2...sampai ke tua keje dia mcm tu. gaji aje lah harap nak naik. nak harap melompat2 sampai ke manager ke...sampai kiamat pun belum tentu.

aku pelik benor...susah sangat ke jawab aje soalan aku baik2? aku tanya baik2, bukan aku menjerkah2 tanya,..bukan aku arah dia suruh buat keje pun? bukan aku suruh dia train aku pun. tanya je yang perlukan x sampai 5 min pun jawapan dia.

harapkan pengalaman dia keje aje lah....sebab itu dia tahu banyak. sampai dia rasa org atas pun carik dia nak tanya...takabur.

x salah kalo dia berkongsi maklumat...sebab ini ade lah team work. berkerjasama. bukan kita bertanding2 untuk naik. x kurang walau sesen pun dari duit gaji ko kalo ko bekerjasama..berkongsi maklumat.

hilang terus hormat aku...sampai aku nak cakap dengan dia pun aku terbayang2 dia terpekik2 aku depan staff lain--mcm kononnya aku dah 3 bln keje pun ape pun x tahu lagi. naik meluat aku dengan org sepesis macam nih.

sumpah...ini paling teruk dari kes 'back stabber'. at least kalo back stabber ni..senyap2 burukkan kta. ini kes org ni...terpekik2 macam lah aku nih sembab.

bila aku marah tahap dewa2 tu....aku membebel2 dengan org lain. bukan nak minta simpati ke bukan nak buruk2kan dia ke..bukan...bukan..bukan.

tapi sebab aku kene luahkan...kalo tidak, memang aku pegi memaki2 dia.

bila aku dah cool, but ati tengah sakit juga....

aku bertenang2..pikir2kan...wiken aku nih dok layan rasa sakit ati aje, padehal dia dok tergolek2 sronok.

terus aku minta izin dengan en usop...i need back my blog. bila mcm ni, saya x de la p luah kat org tu..p luah kt org ni. it's sooo reaaallly not me. mcm radio era pulak. en usop bagi dengan syarat...entry sebelum2 ni....buang or simpan tpt lain. okeh...

jadik...lepas ni..kalo ade yang buat aku nak maki2 ke..aku luah kat sini aje lah. malas dah nak carik org.

bayangkan...3 ari aku sakit ati. lebih teruk dari backstabber dulu.

sehinggalah maghrib tadi...dengar oasis...antara lirik zikir itu...

cukuplah Allah yang Maha Mulia bagiku atas apa yang menimpaku
bagi sesiapa yang menganiayaiku
Cukuplah Allah yang Maha berat siksaanNya
ke atas sesiapa yang menyusahkanku dengan keburukkan

tersedu2 aku menangis..dengan Ammar terkedu tengok aku.

aku lupa...Allah lah sebaik2 tempat mengadu.

jika Allah mahu ambil semula ilmu dari dia...Allah x kan tunggu walau senafas pun. dia lupa...Allah Maha Adil dan Maha Kuasa...bukan cina itu..bukan melayu itu..bukan org jerman itu.

biarlah...satu masa nanti..bila Allah nak tunjuk...kun..fayakun. terbalik terus hidup ko.

ingat...
hidup ni macam roda...
kita kena hormat org...baru org hormat kita.
tok nenek dulu2 lagi dah berpesan...bila penuh ilmu dan pengalaman di dada, jadik lah macam padi...beratnye menunduk jangan jadik macam lalang. hujung2 kene tebas dan bakor. xde hasil.

nabi ajor umatnye...jika ade walau sebiji sawi pun perasaan riak dalam ati, xkan berkat hidupnye.

now...aku dah relax sikit. pikir..hujung bulan dapat gaji....enjoy.

Jahatnyer aku....

Salam...

hmmm...memula ingat nak hilangkan diri terus dari dunia blogging. tapi x bleh..sebab ia bagaikan satu terapi untuk aku. dah sebati....heheheheh.

tapi...kali nih...aku guna new blog sebab yang lama tu biarlah jadik sejarah dan hanya yang mengenali aku aje yang tahu...our past life kan...tapi xtau la iklan nuffnang tu macam mana....

okeh...

oh..aku x menyempat2 nak mengaco ita n baby gegirl dia. hukhukhuk....bukan ape...Allah duga kami lagi...

gini citenye...beberapa ari sebelum raye cina...Zafri kene admit. jangkitan kuman kat paru2. (ita, aku paham bebenor camne ko rasa masa najmi kene...). ikutkan kene tahan 10 hari. sebab 2 kali tukor antibiotik. tapi dah x larat la duduk sampai 7 hari...nak2 kene kuarantin kaw2 dalam bilik aje. bukan sebab zafri tapi sebab ade patient yang suspek H1N1 bleh merayap2 main kat luor. maka, selebih 3 ari tu..ulang alik la dari bp ke kluang...7 mlm dan 7 pagi untuk drip ubat. mencabar betul rasa sebab kali nih..aku dah bekerja.

now, kene follow checkup every week sebab last week pun nafas dia ade bunyik2 n batuk2. kalo lengkap ngan muntah2...kompem tahan lagi tu. doc bagi ubat gas 2 jenis...ubat antibiotik, cairkan kahak, kuatkan paru2 dan ubat antiflu. sian betul rasanye tengok anak ngadap ubat macam2..

bukan aku minta...bukan aku nak.. mana2 mak pun x nak tengok anaknye sakitkan?

tapi...ade jugak makhluk kat bumi nih bleh jadikan itu sebagai bahan lawak. mulut cakap lepas. x tau tinggi rendah langit....hidup ni macam roda.

ayat puaka dia...'jika ai ajak u to go dot dot dot...riso pulak nanti anak u jatuh sakit sampai 2 minggu masuk spital. x pasal2 ai kene take over u punyer keje. kan dah susah..'

macam cilaka kan ayat dia?

nada dia macam gurau2...gurau sinis. otak dia dekat kaki. xde perasaan kan? macam orang xde iman.

aku?

mula2 aku gelak aje..sebab...xde satu keje aku yang dia take over pun. tapi dalam ati aku yang setan dok berdansa2 nih...memanjat2 doa..

" Ya Allah..Kau tunjukkan lah si polan ni...bior anak dia sakit lebih teruk dari anak aku. berikanlah dia pengajaran bagaimana aku rasa...amin" lebih 44 kali kot aku berdoa2...

nak2 pulak time tu tengah peot. lagi la kan...siap doa bior dua2 anak dia terlantor kat spital berbulan2.

lama2....bila akal yang menguasai ati. bila iman menguasai jiwa...

kesian pulak anak dia...dia yang buat taik, anak dia x bersalah. apelah anak dia tau. rasa time tu, aku pulak yang sama taraf dengan dia..otak dekat kaki. nauzubillah.

beristighfar la banyak kali....siap berdoa lepas solat...' berikanlah kesihatan yang berpanjangan pada anak si polan tu...' pastu diikuti...'Ya Allah, hanya Engkau yang sebaik2 pembalasnye...hanya Engkau yang mengetahui apa yang aku rasa dan hanya Engkau yang maha pengampun.'

eh...rasa keji pulak doa aku camtu...nak jugak Allah balas. huhhuhu.

tapi..xpe lah.

muhassabah diri..Allah sayangkan kami. sebab tu Dia duga kami dengan kesihatan anak dan duga kami dengan mulut makhluk xde akal itu...

tssskk...jahatnye aku...