Sunday, March 4, 2012

mari berspeaking...

Salam...

petang tadi..masa lepak2 ngan en usop....

aku : bang...payah betul english class (company punyer) kita. ticer dia indian la. dah le kita nih payah benor nak paham indian punye english.

en usop: la...abang dengar ayang ok aje speaking.

aku: mana ade..nak2 kalo PK (saintis from india)..mau terbalik dunia nak paham ape dia cakap. dah le kita handle projek dengan dia.

en usop: rileks la...mula2 memang macam tu..lama2 senang lah nak ikut.

aku: eh..abang pun x nak prektis speaking ngan kita..kesiaaann kita tau.

en usop : okeh...'what is ur name?'

aku : huhhh???

sabo aje kan? nasib baik tengah sakit belakang...kalo x mahu aku cepok ngan bantal masa tu.

iskk...aku ni memang...paling problem nak paham english indian laa.

takpe..ari2 adelah proses belajo....

untuk ammar sayang....

Salam...

tadi...beli seluor panjang ammar 3 lai. beli yang selai rm 5 aje...sebab ustazah dia dah sebulan dok suruh pakai seluor panjang masa iqra. aku bekalkan seluor paras lutut aje.

baru beli arinih...padahal dah sebulan ammar dok ingatkan. bukan ape, skang aku nak belikan apa2 untuk dia bersyarat.bila dia ade pencapaian...x kesah ler apa2 pun..baru aku belikan apa dia nak.

semalam..Alhamdulillah...dah lancar hafalan surah Al lahab. maka, setakat ini...dia dah hafal surah Al fatihah,An nas, Al falaq, Al ikhlas, Al kausar dan Al lahab. eh..siap aku berair mata sat dengor dia hafal...tapi, ayat kursi sampai kesudah aku ajor yang pertama aje..dia leh tambah muhammadur rasulAllah. buat aku naik hangen aje.

dan yang buat aku laju aje beli seluor sampai 3 helai..sebab dia dah hafal bacaan rukuk sampai sujud. Syukur ya Allah...

tapi..serik aku nak suruh dia ikut aku solat. buat aku x khusyuk. udah ler baca kuat2...siap dia bleh tergolek masa sujud tu sebab dia baca lama betul nak cukup 3 kali. huwaaaaaaaaa......huwaaaaa...wwawawa....eh wawa pulak.

slalu, aku solat dulu baru aku ajor dia....xpun aku suruh ikut en usop.

sejuk betul perut nih..bila dengor suara kecik dia hafal surah. betul kata orang...budak2 nih terang ati...

esok ingat nak ajor dia surah an nasr...3 baris aje kan. harap2 cepat lah dia hafal. amin...

ari selasa ke rabu ke..ingat nak daftar dia kat skolah cina dan srab (sek. ren.agama bersepadu). srab tu...ade interview. tahun lepas dekat beratus yang mohon tapi dia amik cuma 70 lebe aje.huhuuhuhu...kalo dapat srab...aku x riso nak antor transit mana ke sebab sekolah tu sekali petang siap makan tengah ari. dan paling penting...aku x riso kalo apa2 terjadik kat aku, sekurang2nye dia terdidik dengan agama dan iman. tapi..kalo xde rezeki kat srab tu...aku antor dia ke sekolah cina aje. huhuhuhu..kene bekerja keras untuk didikan agama untuk dia.

sekarang nih baru nak blajo bahasa cina. dia yang ajor aku masa kat umah. nak2 jiran2 seme cakap mandarin dan hokkien dengan dia. dia x paham ape tapi jiran2 kata..biarlah nanti dia paham.

jiran depan umah siap pesan masuk sama sekolah ngan anak dia. huhuhuhhu..

mana2 lah yang terbaik untuk ammar....asalkan dia menjadik anak yang soleh, beriman dan berguna...amin.

mummy bangga dengan ammar zafran hakimi.....

verangan

Salam...

rasanye..dah tido kot geng boboi boy dalam bilik tu. senyap aje..lepas aku menjerit dari bawah...sebab dengor diorang gelak2 lagi. dah pukul 2230 dah. kang esok mulalah mandi sambil mata terpejam2. kang ade aku seharian lenguh2 pinggang...kes dukung sorang2 masuk toilet.

ari nih...aku dok mengemas satu umah, cuci 3 toilet..mop satu umah. terlebe urat rajin. bakul baju pun kosong aje..siap basuh dan lipat.

petang tadi...bawak diorang g taman kat tasik. abiskan tenaga. tapi pukul 2200 segor bugor jugak diorang nih. minum kopi ke apa...?

oh..aku tengah berangan nih...berangan nak beli umah. ade yang aku impi2kan...tapi deposit tu lah yang buat aku terkebil2 aje. payah jugak kan nak beli umah nih...huhuhuhu...

en usop kata..sabo dulu sebab kami baru nak buat 'tapak'.. iskk...dalam dilema betul....

iskk...hurmmm...oh umah idamanku......rasa macam nak masuk rm 1,ooo,ooo money drop tu aje lah...tengok..berangan lagik...huhuhuhu..

iskk..okehlah..dok merapu raban dah nih...huhuhuhu

Saturday, March 3, 2012

ticer farah..oh ticer farah...

Salam...

aritu ammar citer2 ngan aku...

'mummy...ammar dah xde teman wanita dah...(pengaruh spongebob la nih)'
'itulah...wawa pun x nak org yang x pandai baca lagi..'
'tapikan mummy...ammar sekarang suka dekat ticer farah lah'
'haaaaahh???'

pitaaammmm....

dan setiap pagi..adelah pagi yang ceria dan tenang. xde drama2 nak bergaduh dengan apak dia. senang aje....

tapikan...

bukan ammar aje...zafri pun sama. asal pagi2 nak antor abang ammar...dia leh tersipu2 gelak bila ticer tu lambai2 kat dia..ek eh...kemain ha...

skali...

bapak dia pun sama...tersengih2 cam kerang busuk. sama naik ngan anak2 dia haaa...amboiiihh...3 ulat bulu naik daun haaa.

maka, aku redho aje lah..tetiap pagi..ammar, zafri bersama en usop akan menyanyi sebut nama ticer farah...bersemangat okeh.

sabor aje la aku...

org laki..bila sakit...

Salam...

salam sabtu seme...plan nak main kaler2 minggu nih..kelam. sebab ammar demam. dan berkat mengadap muka mummy dia sepanjang malam tadi...berjaya buat aku pening2 lalat..dedor. en usop pulak...salah urat belakang. gara2 angkat barang over 15kg siap salah postur badan...maka, ari nih keje dia mengerang2. cepuk karang....huhuhuhu.

zafri aje yang aktif 'mengemas umah'...alahai anak....

hmmm...arinih en usop buat aku bertambah2 pening. asal nampak kelibat aku aje, en usop mengerang macam nak patah tulang aje gayanye. tapi tengok tv elok pulak x mengerang2. siap gelak2 okeh.

laki memang macam ni kot. dan barulah aku paham kenapa Allah jadikan wanita yang harus mengandung dan bersalin. gamaknye, kalo Allah jadikan lelaki yang peknen dan bersalin...mahu runtuh bangunan spital dengor diorang meraung...kann? xpun..ade doktor or nurse makan penyepak diorang..kan?

aku tak tahu lah..kot2 en usop aje spesis macam nih.

kalo dia demam ke sakit perut ke...humang aih....setiap minit tu mengerang. siap bertakbir okeh. itupun, aku dok ngadap dia siap suap minum, mengelap bagai badan dia...kalo time aku tertido...nak2 dia tengah sakit belakang tu...boleh jadik clear pendengaran aku yang trouble ni dengor dia mengaduh.

cuba kalo aku yang demam ke sakit...

'abang...kita rasa nak demam lah...x larat betul'
dibalasnye..'makanlah panadol' sambil pegang remote..tengok tv.

'abang..sakit perut la...'
dibalasnye...'hmmmm..pegilah berak'

'abang...jari2 kita sakit lah'
dibalasnye..'gout kot' sambil mata tengok tv.

ye tuan2 dan puan2...mentang2 aku bleh ke hulu ke hilir time sakit layan anak2...dia ingat okeh kot.
nih..aku tengah pikir...cammane aku bleh sangkut jatuh chenta dengan dia ni???

tadi...time tengah masak...en usop nak g amik air kat fridge, adelah dekat 5 kali dia ulang alik minum air...dan sebanyak itulah..dia mengerang2 macam nak tercabut belakang dia...

bila aku buat x tau...bleh plak dia berdiri belakang aku siap menjerit2 sakit. geramm betul dibuatnye...

aduh..pening kepala aku dibuatnye...eh..jap...masa makan tadi bleh plak dia x mengerang2? siapppp dia...sat lagi kalo aku turun, dia mengerang2..aku hulur aje minyak..suh dia lumur sendiri. abis cite.