Sunday, February 26, 2012

catitan wiken...

Salam...

salam ahad seme...ari nih baru berkesempatan nak menulis. minggu ni barulah melepak2 kat umah. minggu2 lepas..ade yang ke BP check up zafri...ada yang mak abah aku datang..macam2 lah. so, minggu ni adelah minggu aku mengemas umah.

keje? aku dah makin keballll...yuhuiii....

hamba Allah tu...aku cuba pahamkan perangai dia. dan aku cuba untuk jadik profesional. keje x melibatkan emosi. tapi...aku hanya tegur dia bila ada keje yang berkaitan aje. malas nak bebankan kepala aku.

tapi....

aku x paham betul. lagi aku x menyusahkan dia, lagi aku senyap2 buat keje aku...selagi tu lah...dia carik juga pasal nak persendakan aku. seolah2 aku nih ba wau dal wau ha.

Ya Allah....bila dia carik bahan nak perlekehkan aku. aku hanya pandaaannngg aje muka dia tanpa reaksi, x senyum..xde wat muka menyampah, xde reaksi marah2...muka kosong aje pandang dia.

dia macam x puas ati lagi...

dah puas aku sedekahkan Al fatihah dalam hati...tinggal nak mengaji aje depan muka dia. kadang2 terpikir gak nakkk aje mengadap muka dia time dia ketawa or sindir2 aku...sambil aku kuat2 baca....yaaaaa sinnnnnnn, wal qur'anul hakim. kang takut tergolek pulak dia sakit jantung.

kadang2...nak2 aku tengah peot...bila dia carik hal ngan aku..nakkk aje aku kuat2 tanya,'ko nih kenapa?? aku ada picit telor ko ke?' kang ade...aku kene buat solat taubat sebab menjatuhkan maruah en usop sebagai suami. ye lah....aku ni kan isteri orang yang mana terpikul atas bahu...maruah suami. x cium bau syurga nanti...nauzubillah.

hari2 aku motivasikan diri aku...'kalo aku boleh handle orang macam ni, maka aku berjaya handle emosi aku...'

hari2 aku positifkan diri aku...'mungkin dia rasa gembira dengan perlekehkan aku. banyakk pahala aku dapat sebab menggembirakan dia'

hari2 aku muhasabahkan diri aku..'aku x bleh marah2 or maki2 dia...kalo aku buat sama lah macam aku marah2 Allah atas kejadian Dia. dan kalo sama naik maknanya aku sama taraf dengan dia.'

hari2 okeh..hari2.. sampai aku dah kebal. dah imun. asal nak masuk lab aje..seme surah lazim aku baca. minta pertolongan Allah kuatkan semangat dan kukuhkan kesabaran aku.

aku anggap apa seme nih...secoet aje dari dugaan keje. bila balik rumah, nak tido...terpikir jugak. kasihan dia...apa yang dia x puas ati sangat?

hmm...banyak lagi aku nak pikirkan. nak paham konsep...nak kene ingat...nak2 pulak aku ni otak dah 5 tahun rileks..nak perah2 ingatan macam nak start enjin keta buruk. laaammaaaa nak paham. sabooo aje lah. nasib baik bos aku ni cukup penyaabboooo orangnye. dah lah penyabor, cukup suka menyakat aku. dan terer buat aku sabo...bagi keje last minit. huhuhuhuhu.

anak2?

sejak zafri masuk spital...tetiap minggu check up. rasa macam kelam kabut. rasa macam terabai2 seme. so, aku tengah tulis plan2 tetiap minggu untuk aktiviti diorang.

minggu depan, plannye....sabtu pagi, adelah aktiviti menconteng diri dengan water colour. ahad pulak...mari membuat kek or roti. bior diorang yang gentel2 or hias2.

ingat plan tu wiken ni..tapi tangguh sebab semalam adelah aktiviti melasak kat taman. ari nih, menunggu apek wiring. so, malam pas maghrib aku nak dengor ammar baca. laammmaaa aku tertinggal untuk pantau dia baca. cuma sambil2 aku arah dia amik bawang ke apa2 sambil buat operasi menambah.

aku nak seme anak2 aku punya zaman kanak2 yang seronok. panjat2 pokok..lari2 nyorok2 dalan semak...

kadang2 kesian kan bila tengok anak2 zaman sekarang. macam robot pulak. nak bagi main kat luor tanpa pengawasan...takut. zaman skang macam2 jenayah. aku dulu..pukul 1630 dah berlengas2 montot nak keluor umah. main pulak..memang x hengat. mahu x berjahit kepala. dah lah tu..selagi x kene libas punggung..selagi tu x ingat nak balik. memori seme tu.

nih..tengah pikir mana nak carik pokok..nak bagi ammar ni panjat? kalo balik umah atok aku..boleh lah. kalo balik umah mak aku..xkan nak bagi panjat pokok sawit pulak?

err...bang, jom cari tanah lot. hahahahahaha.

dah..merapu meraban dah. minggu depan sampai lah katil ammar. dah 5 tahun..cukup2lah gentel telinga mummy. tabiat tu menurun ke zafri pulak. gentel2 telinga mummy dia nak tido. itu pun kadang2 aku yang tido dulu dari dia. sador2 tengok dia kat hujung kaki aku. oh zafri skang...dah ade tabiat baru...yang buat aku agak seriau nak dukung dia di khalayak ramai. dia skang suka tekan2 'gunung2 kecik aku' sambil menjejes2 air liur. sabooo aje lah.

iskk..okeh lah. nanti2 aku meraban lagi...

Sunday, February 12, 2012

sembelitttt...

salam...

nih dah pukul 0030. dah siap lipat n susun baju. kemas2 baju anak2. siapkan bekal biskut untuk diorang.

nih nak tido tapi nak tulis sat...saje aje. cite pasal...

sembelit.

kalo yang dah ade anak...mesti penahkan hadapi pengalaman anak kene sembelit. tadi...zafri julung2 kali kene sembelit.

pagi tadi masa dok mengemop umah..dah teringat gak, sabtu semalam...dia x berak pun lagi. agak riso sket. bukan ape....kalo dok hadap ubat banyak2...kene lah buang2 air beso sket kan. teori aku aje lah tu.

skali petang tu..dia dok teran2. agak bape minit meneran...x berjaya baru lah menjerit2. siap menonggeng kemain.

tapi...asalkan cite kartun start..dia stop. iklan...sambung balik. boleh pulak tu...

puas ammar ajor meneran siap bunyik2....huhuhuhu...siap berpangku atas bahu abang dia lagi. x jalan.

kesian okeh...teringat ammar dulu kene sembelit. siap tertido berjam2 sambil menonggeng..terjaga bleh sambung balik meneran. tapi ammar cool aje..x menjerit2 cam zafri.

bila x jalan....dia sambung balik malam. hahahhaha....sabo aje kan.

last2 berjaya...itupun siap kangkangkan kaki kat dinding lagik tu. caya lah.

berpeluh2 zafri. kesian pun ade...lucu pun ade...adeh...sabo aje lah.

mula2 ingat nak korek tapi jari aku dah bulat2...x sampai ati pulak. huhuhuhuhu....

hmmm.....ari nih...2 botol susu pun x abis. agak riso jugak. harap2 kesan ubat sementara aje lah...

aku...sembelit2 nih...time dalam pantang. minggu ke dua. maakkk...bleh berjam2 dalam toilet. nak teran lebe2..takut terteran peranak terus...mahu terkoyak balik jahitan. huii..ingat balik ngeri sungguh.

eh..normal kot sembelit masa pantang. agaknyer lah...

hmm..okeh lah..nak tido...harap2 zafri ok lah berak esok...

Saturday, February 11, 2012

otak ade...tapi x bleh pakai..

Salam...

hmmm...sejak dah bekerja ni, nak2 pulak bidang polimer...nak2 pulak aku start dari bawah.... nak2 pulak aku training ikut dan2 aje...mengharapkan 'aku tanya...ade lah yang sudi menerangkan', buat aku bertambah2 dosa...dosa maki2 dalam ati aje.

dulu2....masa bekerja di U....x penah lagi aku merasa dunia politik keje. bila sambung study, ade lah merasa....mengalami kes ditembak2 'back stabber'. itu..aku paham sebab masing2 dalam dunia research. nak naik kene tembak2..pijak2 orang baru bleh berdiri dengan megah. ye..aku paham itu.

dan..dengan sedikit pengalaman yang x seberapa..bekerja dengan researcher dari pelbagai negara masa di pakistan dan indonesia...xde pulak yang berlagak even ilmu penuh di dada...even dia sudah bekerja lebih puluhan tahun. masih ade sikap hormat. sehingga kita jadik hormat pada dia.

tapi...

bila aku sudah bekerja...nak2 pulak dengan company besor dan gah ini. tetiba..ade pulak tersentil sorang yang rasa 'aku tahu semua..maka, engkau kene patuh cakap aku' padahal ikut pangkat..aku lagi beso dari ko.

dalam ati aku yang dah dididik...'jangan riak walau sebeso bijik sawi, nanti Allah x kan redho sepanjang idup'...memula aku hormat dia.

memula aje lah....

lama2...bila megah dia berleluasa..sampai dia rasa dia bleh buat sesuka ati aje..memperlekeh2kan org..sebab dia tahu seme..dan seme akan rujuk pada dia...dia bleh perkotak katikkan orang dengan mood dia yang ikut dan2 aje ibarat 'dapat malam ini, esok mood baik..x dpt ini malam, esok mood aku marah2'. bengong. ingat mood dia aje..abis org lain xde mood. akal kat kaki.

xpe...aku sabor. ko bingai2 kan aku selama 3 bln...aku gelak2 aje. aku tadah aje muka x malu aku sebab pikir kita dalam satu team.

lama2...bila dah sampai tahap. aku tanya baik2..ko terpekik2 macam beruk marah aku padehal ko x dengar penjelasan aku dan x paham soalan aku. aku diam aje sebab aku x mahu jadik macam anjing menyalak2.

tapi....aku bengang sampai aku melimpah empangan.

bukan sebab aku sememeh, menangis x tentu hala ibarat 'org tu x nak kwn aku, org ni x tegur aku'....sebab aku bukan jenis macam tu.
bukan sebab aku x tahan lawak bodopiang..sebab aku jenis org buat lawak tepi jln pun aku x kesah..

aku ini adelah yang susah nak menangis...kecuali ade org menangis depan aku dengan kisah sedey dia..yup...itu aku menangis.

tapi time tu aku melimpah sebab aku tahan marah untuk menampar muka dia.

terkejut aku...sebab ade jugak dalam dunia pekerjaan yang sebenor nih org spesis mcm tu. padanlah en usop x bagi aku kerja.

aku heran gile...kenapa kedekut benor ilmunye. bukan dia exec pun. abis2...sampai ke tua keje dia mcm tu. gaji aje lah harap nak naik. nak harap melompat2 sampai ke manager ke...sampai kiamat pun belum tentu.

aku pelik benor...susah sangat ke jawab aje soalan aku baik2? aku tanya baik2, bukan aku menjerkah2 tanya,..bukan aku arah dia suruh buat keje pun? bukan aku suruh dia train aku pun. tanya je yang perlukan x sampai 5 min pun jawapan dia.

harapkan pengalaman dia keje aje lah....sebab itu dia tahu banyak. sampai dia rasa org atas pun carik dia nak tanya...takabur.

x salah kalo dia berkongsi maklumat...sebab ini ade lah team work. berkerjasama. bukan kita bertanding2 untuk naik. x kurang walau sesen pun dari duit gaji ko kalo ko bekerjasama..berkongsi maklumat.

hilang terus hormat aku...sampai aku nak cakap dengan dia pun aku terbayang2 dia terpekik2 aku depan staff lain--mcm kononnya aku dah 3 bln keje pun ape pun x tahu lagi. naik meluat aku dengan org sepesis macam nih.

sumpah...ini paling teruk dari kes 'back stabber'. at least kalo back stabber ni..senyap2 burukkan kta. ini kes org ni...terpekik2 macam lah aku nih sembab.

bila aku marah tahap dewa2 tu....aku membebel2 dengan org lain. bukan nak minta simpati ke bukan nak buruk2kan dia ke..bukan...bukan..bukan.

tapi sebab aku kene luahkan...kalo tidak, memang aku pegi memaki2 dia.

bila aku dah cool, but ati tengah sakit juga....

aku bertenang2..pikir2kan...wiken aku nih dok layan rasa sakit ati aje, padehal dia dok tergolek2 sronok.

terus aku minta izin dengan en usop...i need back my blog. bila mcm ni, saya x de la p luah kat org tu..p luah kt org ni. it's sooo reaaallly not me. mcm radio era pulak. en usop bagi dengan syarat...entry sebelum2 ni....buang or simpan tpt lain. okeh...

jadik...lepas ni..kalo ade yang buat aku nak maki2 ke..aku luah kat sini aje lah. malas dah nak carik org.

bayangkan...3 ari aku sakit ati. lebih teruk dari backstabber dulu.

sehinggalah maghrib tadi...dengar oasis...antara lirik zikir itu...

cukuplah Allah yang Maha Mulia bagiku atas apa yang menimpaku
bagi sesiapa yang menganiayaiku
Cukuplah Allah yang Maha berat siksaanNya
ke atas sesiapa yang menyusahkanku dengan keburukkan

tersedu2 aku menangis..dengan Ammar terkedu tengok aku.

aku lupa...Allah lah sebaik2 tempat mengadu.

jika Allah mahu ambil semula ilmu dari dia...Allah x kan tunggu walau senafas pun. dia lupa...Allah Maha Adil dan Maha Kuasa...bukan cina itu..bukan melayu itu..bukan org jerman itu.

biarlah...satu masa nanti..bila Allah nak tunjuk...kun..fayakun. terbalik terus hidup ko.

ingat...
hidup ni macam roda...
kita kena hormat org...baru org hormat kita.
tok nenek dulu2 lagi dah berpesan...bila penuh ilmu dan pengalaman di dada, jadik lah macam padi...beratnye menunduk jangan jadik macam lalang. hujung2 kene tebas dan bakor. xde hasil.

nabi ajor umatnye...jika ade walau sebiji sawi pun perasaan riak dalam ati, xkan berkat hidupnye.

now...aku dah relax sikit. pikir..hujung bulan dapat gaji....enjoy.

Jahatnyer aku....

Salam...

hmmm...memula ingat nak hilangkan diri terus dari dunia blogging. tapi x bleh..sebab ia bagaikan satu terapi untuk aku. dah sebati....heheheheh.

tapi...kali nih...aku guna new blog sebab yang lama tu biarlah jadik sejarah dan hanya yang mengenali aku aje yang tahu...our past life kan...tapi xtau la iklan nuffnang tu macam mana....

okeh...

oh..aku x menyempat2 nak mengaco ita n baby gegirl dia. hukhukhuk....bukan ape...Allah duga kami lagi...

gini citenye...beberapa ari sebelum raye cina...Zafri kene admit. jangkitan kuman kat paru2. (ita, aku paham bebenor camne ko rasa masa najmi kene...). ikutkan kene tahan 10 hari. sebab 2 kali tukor antibiotik. tapi dah x larat la duduk sampai 7 hari...nak2 kene kuarantin kaw2 dalam bilik aje. bukan sebab zafri tapi sebab ade patient yang suspek H1N1 bleh merayap2 main kat luor. maka, selebih 3 ari tu..ulang alik la dari bp ke kluang...7 mlm dan 7 pagi untuk drip ubat. mencabar betul rasa sebab kali nih..aku dah bekerja.

now, kene follow checkup every week sebab last week pun nafas dia ade bunyik2 n batuk2. kalo lengkap ngan muntah2...kompem tahan lagi tu. doc bagi ubat gas 2 jenis...ubat antibiotik, cairkan kahak, kuatkan paru2 dan ubat antiflu. sian betul rasanye tengok anak ngadap ubat macam2..

bukan aku minta...bukan aku nak.. mana2 mak pun x nak tengok anaknye sakitkan?

tapi...ade jugak makhluk kat bumi nih bleh jadikan itu sebagai bahan lawak. mulut cakap lepas. x tau tinggi rendah langit....hidup ni macam roda.

ayat puaka dia...'jika ai ajak u to go dot dot dot...riso pulak nanti anak u jatuh sakit sampai 2 minggu masuk spital. x pasal2 ai kene take over u punyer keje. kan dah susah..'

macam cilaka kan ayat dia?

nada dia macam gurau2...gurau sinis. otak dia dekat kaki. xde perasaan kan? macam orang xde iman.

aku?

mula2 aku gelak aje..sebab...xde satu keje aku yang dia take over pun. tapi dalam ati aku yang setan dok berdansa2 nih...memanjat2 doa..

" Ya Allah..Kau tunjukkan lah si polan ni...bior anak dia sakit lebih teruk dari anak aku. berikanlah dia pengajaran bagaimana aku rasa...amin" lebih 44 kali kot aku berdoa2...

nak2 pulak time tu tengah peot. lagi la kan...siap doa bior dua2 anak dia terlantor kat spital berbulan2.

lama2....bila akal yang menguasai ati. bila iman menguasai jiwa...

kesian pulak anak dia...dia yang buat taik, anak dia x bersalah. apelah anak dia tau. rasa time tu, aku pulak yang sama taraf dengan dia..otak dekat kaki. nauzubillah.

beristighfar la banyak kali....siap berdoa lepas solat...' berikanlah kesihatan yang berpanjangan pada anak si polan tu...' pastu diikuti...'Ya Allah, hanya Engkau yang sebaik2 pembalasnye...hanya Engkau yang mengetahui apa yang aku rasa dan hanya Engkau yang maha pengampun.'

eh...rasa keji pulak doa aku camtu...nak jugak Allah balas. huhhuhu.

tapi..xpe lah.

muhassabah diri..Allah sayangkan kami. sebab tu Dia duga kami dengan kesihatan anak dan duga kami dengan mulut makhluk xde akal itu...

tssskk...jahatnye aku...