Sunday, April 15, 2012

perkembangan anak2

Salam...

dah lama x singgah blog nih. bukan sibuk mana pun..cuma xde idea nak tulis apa. kalo dulu2, xde teman nak berborak time en usop g keje...aku layan blog ni. skang, Alhamdulillah...ada teman nak berkongsi minda dan mengenali dunia luor ni..cam xde apa nak tulis pun.

tapi malam nih...teringat nak tulis.

nak tulis perkembangan anak2...senang nak ingat, leh selak2 baca kalo lupa apa2...

aku nak cite pasal zafri dululah...

Alhamdulillah...skang dah bertambah sehat. start hujung bulan satu dan awal bulan dua...zafri masuk wad sebab jangkitan kuman kat paru2...bila doc kata dah sehat...alhamdulillah..leganye rasa.

tup2 pertengahan bulan tiga...kene hmfd pulakk. jangkit ngan abang dia. nasib baik x tahan wad...mak tok yang jaga kat kluang. seminggu baru sembuh.

aku pun target nak sifarkan bulan seterusnye...sekali Allah duga lagi dalam bulan nih, selang 2 minggu dia dah sehat dari hmfd. demam panas 3 ari berturut2, siap mengadu2 sakit mummy...sakit. mahu ati aku x keruan. dah macam kelawar selama 3 malam. pegi spital, doc bagi antibiotik dua jenis. paed dia pegi HK. so, doc tu cakap kalo 2 ari demam x kebah selepas amik antibiotik tu, kene datang lagi. termengeluh jugak...skali mak aku tegur...Allah duga kami sebab Dia sayangkan kami...

malam lepas mak aku nasihat tru tepon....tergerak ati aku nak tengok gigi dia. skali..SubhanAllah...gigi geraham dia belah kiri bawah dah tumbuh. gusi dah pecah...nampak tunggul. menggenapkan kesemua gigi dia...17 batang. mau x demam...gusi dah keras. padanlah dia mengadu2 sakit sambil tunjuk mulot dia. yang aku pulak ingat sebab panas sampai 40oC tu sampai mulot sakit....huhuhuhuhu.

Oh...skang, zafri dah pandai cakap. huhuhuhu....dah pandai susun 2-3 perkataan. yang paling best...'mummy...adik lapar...' alahaii cewiittnye....

aku rasa...nak ajor dia potty train lah (betul kot ejanye). sebab dia dah pandai kencing kalo duduk kat toilet. asal bukak pempes, dia tunjuk tempat khas duduk toilet dia...so, bajet2 bulan 5 nih, nk train pelan2 lah.

zafri dah pandai kenal...mata, hidung, mulut, rambut, perut, e-bird, kaki, tangan, kuku dan tetek. telinga aje dia konpius.

perkataan dia dah terer...dog, cat, meow, cicak, mummy, abah, abang, ammar, jatuh, lapar, susu, makan, air, biskut, tumpah, patah, basah, nak, tidak, pukul, gatal, sakit, ah chin, opah, atok... hmmm..itu aje kot yang aku ingat. dia nih x banyak cakap..sebab rasanye dia tau...abang dia non stop talking every time.....

haa...ammar pulak.

en usop berjaya capai target dia nak gain weight anak merindu dia tu. sejak bulan dua...berat dia jatuh sikit2..sampai 18 kg. membebel2 en usop marah aku. sebab dia kata...mummy dia bulat2..anak cam lidi. kejam kan?

skang, Alhamdulillah...dah 25 kg. menggigil aku nak angkut dia pagi2 masuk toilet.

ammar skang dalam percubaan tido sendiri sorang2 dalam bilik dia. dah hias lawa2.... tapi setiap malam kul 4-5 pagi..kompem dia naik katil kami. dan hampir tetiap malam aku berceramah nak bagi dia tido sendiri.

ade sekali tu...aku mimpi...aku tengah nazak. siap mimpi kene kambus dalam kubur haa..sesaaakk giler nafas aku. ngeri betul mimpi aku. sekali...aku terkial2 bukak bijik mata aku...rupernye ammar tido atas badan aku. dia nih sejak lahir sampai 3 tahun kalo payah nak tido dia tido atas badan aku. siap pelok leher aku...nasib baik Allah bagi lagi peluang kat mummy, ammar....huhuhuhu. sesak nafas mummy tau.

oh, dia nih nak tido sendri..kene borak2 dulu ngan aku. dalam 10 minit...baru dia tido. bila dia dah tido..baru aku bangun. ade skali tu...aku terlampau penat...tapi dah janji. so, atas katil dia, aku borak2... dia tanya aku, dunia tu apa mummy? aku pun brom brang brom brang....keluor segala planet bagai2..tapi bila mata macam digam2...cakap pun merepek2... dia tanya aku..angkasa tu apa mummy...aku pun pok pek pok pek...sambil mata dah layu...ntah camne aku tercakap UFO. dia terus bangun...pandang aku...'mummy, angkasawan tu naik UFO ye pegi bulan? UFO tu apa? ' pulakkk...ape lah aku merepek2 nih... last2 aku suruh dia tido aje.... skali, dengan aku2 skali tido sampai ke pagi. esok, dia cakap ngan en usop...'Alhamdulillah, ammar pagi nih x bangun tido ngan abah...tapi, kenapa mummy x bangun2 dari katil ammar?' eh...bertuah punyer anakkk...

sabo aje lah layan ammar skang....

aku target pertengahan tahun nih, dia dah lancar baca buku.

oh..pelat. lidah dia masih tebal dengan kepelatan dia. dulu, aku pakai sebelah aje hearing aid...now, atas nasihat ENT specialist....aku pakai dua2...wah...ketara sebutan kepelatan ammar. huwaawawaaaaa...selama nih, mummy x sedor ammar pelat sebegini teruk.

rumah-lumah
number -lumber
hari-hali

iskk...x ingat pulak. nnti aku list ape kepelatan dia....time membaca..x pulak pelat dia. time berborak aje pelat...huhhuhuhu....

eh...dah dekat pukul 2 pagi. panjang pulak menaip nyer....esok nak g keje...

nanti aku tulis lagi lah....

3 comments:

Rozita said...

ada pun ko... ingat dah tak nak tulis lagi dah...

armouris said...

terjumpa info ni, juga pasal demam…. sharing is caring :) - Cara Redakan Panas Demam Dengan Mudah

mama pipie said...

yanti, rindu la dgn blog ko ni.. hihi